Petra Meidell specialistläkare på rehabiliteringskliniken på Sundsvalls sjukhus Foto: Per-Erik Ström / SVT

Så vårdas post-covid patienter på Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det tar olika lång tid att komma igen efter att ha varit sjuk i covid-19. Specialistläkaren Petra Meidell på Rehabiliteringskliniken på Sundsvalls sjukhus, förklarar vad patienterna kämpar med och berättar mer om hur de jobbar med rehabiliteringen av så kallade post-covid patienter.

De flesta patienterna är i arbetsför ålder under 65 år. Det viktiga är att de har förutsättningar att kunna tillgodogöra sig rehabiliteringen. De flesta patienter har sjukhusvårdats, men det kommer även patienter från primärvården, berättar Petra Meidell.

– Symptomen är väldigt många. De absolut vanligaste är att man är väldigt trött och har begränsad ork. Det kan vara nedsatt fysisk ork men också nedsatt mental ork. Att man har svårt att hålla fokus och koncentrera sig längre stunder. Sen är det andningen, man känner sig andfådd. Och för vissa patienter så sjunker syresättningen vid ganska lätt ansträngning, säger Petra Meidell.

Hör mer i klippet ovan.

Mer om ”kognitiva funktioner”

Kognitiva funktioner handlar om hjärnans förmåga att tänka, minnas, planera, lösa problem, organisera arbete och så vidare. Störd kognition kan innebära att man inte kan fokusera på en uppgift, man får svårt att dra slutsatser et.c.

Källa Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet