På måndagsmorgonen väckte Sallyswag ett hundratal elever från Sundsvalls gymnasieskolor.

Sallyswag får det att rocka fett

Uppdaterad
Publicerad

”Ett riktigt fett partyband”.

Så beskriver Sallyswags grundare sitt niokvinnoband som gjorde flera bejublade konserter förra året. En tredjedel av göteborgsbandet är tjejer från Jämtland och Västernorrland.

Det var i samband med Umeå folkmusikfestival i fjol, som en uppmaning gick ut på facebook att skapa ett världsmusikband med kvinnliga musiker.

Erika Risingier, riksspelman och engagerad i många intressanta musikaliska projekt, nappade på idén. Det som taggade henne var en gnutta ilska.

– Några kommenterade uppmaningen med att ”det där kommer inte att bli konstnärligt intressant”. Då tänkte jag att jag skulle visa dom, berättar hon.

”Jävligt bra tjejer”

Lagom till Umeå folkmusikfestival i början på 2014, hade hon samlat nio av sina favoritmusiker till bandet Sallyswag. Alla bor i eller nära Göteborg, men två av dem;

Ebba Wigren, Nadia Hamouchi kommer från Sundsvall och Sanna Eriksson har sina rötter i Ånn, Åre kommun.

En tredjedel av bandet kommer från vårt område, hur kommer det sig?

– Ha, ha...det kommer väl många jävligt bra tjejer härifrån, skrattar Erika Risinger.

Musikalisk smörgåstårta

På måndagsmorgonen väckte Sallyswag ett hundratal elever från Sundsvalls gymnasieskolor. När Sallyswag spelar så öser dom för det mesta. Så mycket att några inte kunde hålla sig kvar i bänkarna utan klev upp och dansade. Men det finns lugna partier också.

Ebba Wigren försöker beskriva deras musik:

– Det är som en smörgåstårta med allt möjligt på. Det kan verka spretigt, men det finns en röd tråd.

Tjejerna kommer också från olika musikaliska genrer och det sätter avtryck i musiken. Något som låter som svensk folkmusik i början glider över till rap och soul. Ibland tar musiken en sväng förbi Balkan för att sen landa i Jamaicanska reggaerytmer.

Den här veckan är fulltecknad med både offentliga och skolkonserterer. Förutom Sundsvall spelar bandet i Örnsköldsvik och Härnösand. Turnén avslutas i Östersund på torsdag 29 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.