Saltsyrabehållare exploderade – två skadade

Publicerad

Två personer utsattes för frätande saltsyra vid en arbetsplatsolycka på Ragnsells i Söråker norr om Timrå. Skadorna blev lindriga.

Det var en behållare med saltsyra som exploderade vid sanerings- och återvinningsföretaget Ragnsells i hamnen i Söråker.

– En person fick saltsyra på sig och ytterligare en person drabbades då han försökte hjälpa den skadade, säger Mattias Andersson, befäl i beredskap Räddningstjänsten i Medelpad.

Till sjukhus

Räddningstjänsten på plats spolade vatten på de drabbade personerna innan de transporterades till sjukhus med ambulans.

Saltsyra är starkt frätande men enligt Sundsvalls sjukhus blev följderna lindriga. Den man som utsattes för det mesta av saltsyran är i 50-års åldern och han kunde lämna sjukhuset efter att ha fått sina skador undersökta.

Miljöfarligt avfall

Ragnsells i Söråker hanterar olika typer av miljöfarligt avfall och under tisdagsmorgonen fick flera transporter till anläggningen vända om sedan polisen spärrat av olycksplatsen. Vad som orsakat olyckan är fortfarande oklart.

– Men det är uppenbart att det av någon anledning uppstått ett övertryck i behållaren som fick den att explodera, säger Anders Zetterqvist, insatsledare vid räddningstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer