För första gången sammanträder Sametinget i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Sametinget premiärmöts i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev Örnsköldsviks kommun samiskt förvaltningsområde. Nu väljer också Sametinget att hålla sitt första sammanträde för året i Örnsköldsvik.

Tidigare har Sametingets plenum hållit sammanträden i både Sundsvall och Härnösand men den här gången samlades samer från hela landet i det nyblivna förvaltningsområdet Örnsköldsvik.

– Sametinget har ju en praxis att vilja sprida våra möten över hela Sápmi. Den här gången valde vi att förlägga vårt möte i Örnsköldsvik, säger Sametingets ordförande Paulus Kuoljok.

Var ska Sametinget byggas?

En av de hetaste frågorna är förstås var var den parlamentariska byggnaden som ska utgöra Sametinget ska ligga. Kandidaterna är Östersund, Vilhelmina och Kiruna.

– Den frågan är ganska het eftersom den splittrar både partier och den samiska befolkningen. Man ska väl egentligen inte höja symbolvärdet på den här byggnaden till skyarna. Det finns betydligt viktigare frågor som vårt samiska rättsläge i det svenska samhället, säger Paulus Kuoljok.

Startskott för valarbetet

Även om budgeten kommer att ta upp stor del av debatterna i Örnsköldsvik ser Paulus Kuoljok mest fram emot onsdagens allmändebatt.

– Jag tror att det blir startskottet för många av partierna i deras valarbete inför valet om två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.