Samisk temadag på länsmuseet

Uppdaterad
Publicerad

I dag lördag uppmärksammar länsmuseet i Härnösand skogssamevistet och i synnerhet den timrade kåtan från Malå – som i och med det också överlämnas till Malå sameförening.

Det är en samisk temadag som arrangeras på länsmuseet och just överlämnandet av kåtan från Malå i Västerbotten är en av huvudpunkterna.

Det sker efter en förfrågan från Malå sameförening, och dess representant Jörgen Stenberg är nöjd och tacksam.

Viktig pusselbit

– Kåtan är en viktig pusselbit i vår föreningshistoria. Den har också blivit lite bortglömd i och med att den stått här i Västernorrland i ganska många år, säger han.

En annan punkt på temadagens program är biskop Eva Nordung Byströms tal om vitboken Samerna och Svenska kyrkan, där kyrkan vill be om ursäkt för in del av den styvmoderliga behandlingen av den samiska kulturen från det svenska samhällets sida genom historien.

Mörkt kapitel

– Det är viktigt att det talas om det här och att även länsmuseet här för upp frågan på dagordningen känns jättebra. Det är ett mörkt kapitel i den svenska historien, säger Jörgen Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.