Samisk utställning beskriver förtryck

Publicerad
Under lördagen invigdes utställningen Maadtoe på Länsmuseet i Härnösand – en turnerande konst- och fotoutställning om samisk historia och kultur som både blivit uppmärksammad och väckt uppståndelse.

Anders Sunnas uttrycksfulla målningar och Michiel Brouwers skarpa fotografier speglar det svenska samhällets behandling av samerna och den samiska kulturen genom historien.

Utställningen har beskrivits som en visuell punkkonsert, fylld av ilska och frustration.

– Vi vill förstås att den ska väcka känslor och reaktioner, säger Michiel Brouwers.

Drastiska motiv

Anders Sunnas målningar har i de flesta fall kraftfulla och drabbande motiv där den svenska staten på olika sätt uttrycks som förtryckare och tyrann mot det samiska folket.

Michiel Brouwers bilder speglar främst den rasbiologiska delen av den samiska historien, med till exempel ett skelett med en papperslapp med budskapet ”kvinnlig lapp 1886” i ett snöre runt halsen.

”Vi visar hur det alltid har varit”

Många av besökare på platser där utställningen tidigare visats har upprörts av det drastiska budskapet och de tydliga metaforerna.

– Vi har förstått att en del tyckt att det vi visar upp är ”för mycket”. Vi tycker att vi i bilder visar hur det faktiskt är och hur det alltid har varit, säger Anders Sunnas.

Vill nå skolorna

Sunnas från Jokkmokk och Brouwers som bor i Göteborg fick kontakt via nätet och inledde sitt samarbete med utställningen Maadtoe – sydsamiska för ursprung eller härkomst – på länsmuseet i Jämtland 2012. Sen dess har projektet växt, undan för undan.

– Det känns fint att vår turnerande utställning nu åter har kommit till den här regionen. Cirkeln har liksom slutits, säger Michiel Brouwers.

– Vårt mål är bland annat att även få in den här mörka delen av den svenska historien i undervisningen i skolorna. Det har mörkats och tonats ner länge nog, säger Anders Sunnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer