Foto: SVT

Stort intresse för SCAs bioraffinaderi

Uppdaterad
Publicerad

SCA undersöker möjligheten att bygga ett bioraffinaderi för tillverkning av fordonsbränsle. På onsdagskvällen hölls samrådsmöte i Timrå kommunhus.

SCA Forest Products investerar nämare åtta miljarder i Östrands pappersmassafabrik i Timrå sedan några år tillbaka. Nu planeras ytterligare ett miljardprojekt i Skönvik: ett bioraffinaderi där biprodukter från massatillverkningen tas tillvara och förädlas till drivmedel.

Entusiasm

På onsdagskvällen visades planerna för timråborna i ett samrådsmöte i fullmäktigesalen. Det var många som ville bekanta sig med SCAs senaste projekt.

– Det var mer intresse och entusiasm än skepsis och invändningar, säger Björn Lyngfeldt, SCAs kommunikationsdirektör,

Enligt honom skulle man kunna tillverka upp emot 300 000 ton biodrivmedel per år om allt går i lås. Men det är en lång väg att gå.

– Det här är första steget i den ansökan som sedan ska prövas av miljöbalken och i vattendomstol.

Många frågor

Allmänhetens frågor handlade om trafik. Hur mycket ökar transporterna till och från fabriken? Riskerna med den nya produktionen kom också upp – vad händer om något går fel?

Många var också intresserade av bioraffinaderiets produkter.

– Man undrade om vi kommer att kunna flyga till Kanarieöarna på förnybart flygbränsle, berättar Björn Lyngfeldt.

Långdragen process

Om och när det fattas något beslut om fabriken är skrivet i stjärnorna.

– Plan- och tillståndsprocess är oförutsägbara när det gäller tid, det känner vi till sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.