Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sundsvall har den svagaste utvecklingen av alla större norrlandsstäder sedan 2000 – och det hämmar även utvecklingen i kranskommuner

Sämst tillväxt i Sundsvall – långt efter Umeå

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gjort en analys av SCB:s befolkningstatistik mellan åren 2000 till 2018. Sundsvall har ökat med sex procent under perioden, att jämföra med exempelvis Umeå som vuxit med 22 procent. Att länets största kommun är ett så klent tillväxtlok får konsekvenser även för närliggande kommuner. 

Ånge i Västernorrland och Nordanstig i Gävleborg är grannkommuner och gränsar till Sundsvall.  Båda kommunerna ser sig som delar i det arbetsmarknadsområde där Sundsvall är navet.
Bägge kommunerna är glesbygdskommuner och har idag samma befolkningsnivå, de har bägge en europaväg och dessutom tågförbindelse rakt genom sina områden.  De ser sig som pendlingsnära – i Ånge till både Östersund och Sundsvall, i Nordanstig till Hudiksvall och Sundsvall.

I klippet har vi jämfört de två kommunerna för att ge en bild av hur befolkningsutvecklingen i Sundsvall påverkar dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer