Säpo följer inte extrema bloggare

Publicerad

HÄRNÖSAND Säkerhetspolisen följer inte enskilda bloggare med extrema politiska budskap. Och man har inte ändrat sina rutiner efter Utöyamassakern. Breiviksympatisören i Härnösand var helt okänd.

– Vi kände inte till bloggen, nej. Men vi ska såklart undersöka om den innehåller konkreta uppgifter om planerade våldsdåd. I så fall agerar vi, säger Ahn-za Hagström, analytiker vid Säpos högkvarter i Stockholm.

SVT: Borde ni inte ha känt till den?
– Det är inte förbjudet att uttycka extrema åsikter i Sverige. Vårt uppdrag är inte att följa exempelvis enskilda bloggar som uttycker extrema åsikter. För oss handlar det om att kartlägga misstänkt brottslighet.

SVTs avslöjande under torsdagen att en praktikant på Mittuniversitetet i Härnösand, som fått praktikplatsen genom Härnösands kommun, bloggat politiskt på arbetstid och i bloggen uttyckt mycket extrema åsikter, har fått mycket stort genomslag.

Bland annat har han öppet stött den norske massmördaren Anders Behring Breivik och hans värderingar och ståndpunkter, även om han tar avstånd från själva våldshandlingen.
Efter det att Mittuniversitetets ledning uppmärksammat den 46-årige mannens bloggande har praktikperioden avbrutits.

Nyheten uppmärksammades inte bara inom Sveriges gränser. I norska medier slogs nyheten upp stort, bland annat i landets största tidning Verdens Gang.

Den svenska säkerhetspolisen har dock valt en låg profil. Man säger sig alltså inte ha känt till bloggaren på universitetet.
Man har inte heller förändrat rutiner eller arbetssätt efter Anders Behring Breiviks massaker på Utöya i somras.

Säpo säger sig följa och övervaka organisationer och officiella nätverk – inte enskilda politiska bloggare och opinionsbildare.
– Vi kan inte hålla oss informerade om alla personliga bloggar och vad som uttycks där. Det är ineffektivt och ogörligt, säger Ahn-za Hagström på Säpo.

SVT: Men internet är ju öppet och tillgängligt – all information finns ju där?
– Men återigen: vi kan inte följa alla bloggar och allt som över huvud taget skrivs på internet. Dessutom ligger det som sagt inte i vårt uppdrag att skaffa upplysningar om personer för deras åsikters skukll – bara om det finns skäl att tro att de tänker begå konkreta våldshandlingar.

Alexander Bengtsson på tidskriften Expo, som kartlägger rasistiska och högerextrema organisationer, säger att han känner till den 46-årige Härnösandsbons blogg.
– Han finns lite i utkanten av den svenska främlingsfientliga bloggosfären, säger Alexander Bengtsson.

SVT: Är du överraskad över att han öpper stöder Breiviks värderingar?
– Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan någon skulle göra det. Det är ju många som dessförinnan skrivit om kriget mot islam, och så vidare. Så på så sätt var det inte förvånande.

SVT: Kan bloggaren som mannen i Härnösand utgöra en fara för samhället?
– Samhället bör bevaka alla som motsäger demokratin och som förespråkar och uppmanar till våldshandlingar – oavsett om det är enskilda individer eller organisationer, säger Alexander Bengtsson.

Patric Sellén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer