SAS har etablerat sig i Örnsköldsvik igen. Foto: Thomas Sundberg / SVT

SAS återvänder efter nio år

Publicerad

För nio år sedan valde SAS att lägga ner sin flyglinje mellan Örnsköldsvik och Arlanda. Sedan dess har linjen trafikerats av Höga Kustenflyg och Skyways. Men nu väljer flygjätten att etablera sig i Örnsköldsvik igen.

Att ta sig mellan Örnsköldsvik och Arlanda de senaste åren har inneburit glesa avgångar och ingen flygtrafik på lördagar. I och med SAS nyetablering ökar antalet avgångar varje vecka från 22 till 49. Dessutom kommer SAS att flyga på lördagar.

– Vi tillför ju att resenärer från andra städer kan ta sig till den här vackra delen av Sverige för olika evenemang eller för att underlätta för nyföretagande. Vi ser det här som en jätteviktig investering från SAS sida, säger Tina Rönnberg, station manager för SAS på plats i Örnsköldsvik.

Underlättar resandet

Anna Femenias är säljare och reser då och då mellan hemstaden Göteborg för att träffa kunder i Örnsköldsvik. Hon märkte en stor skillnad när hon bokade sin senaste resa och jämför med hur det sett ut tidigare.

–Det har varit svårt med tider och ganska dyrt. Nu var det lättare när jag bokade min resa och billigare.

Jonas Eriksén reser inte så ofta men tycker att det är bra med konkurrens på flygplatsen.

– Jag förstår att det är vktigt för många som till exempel pendlar mycket. Det är alltid bra med fler valmöjligheter.

Kan öka i tusental

Enligt flygplatschefen Robert Gyllroth finns ett sug efter ett större utbud i Örnsköldsvik. Att SAS nu valt att etablera sig igen efter lång frånvaro ser han som en nödvändighet att utveckla flygplatsen.

– Vi ser en potential på 50 000 resenärer extra till att börja med och jag tror att SAS intrång här i Örnsköldsvik är vad som behövs för att nå dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.