SAS lägger ner i Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

SAS slutar med samtliga flygningar till Örnsköldsvik. Den 15 december lagom till julruschen kan man tycka lämnar det sista SAS-planet Gideå Airport för Arlanda och Stockholm.

Men linjen har länge dragits med lönsamhetsproblem så beslutet är väntat.

– Det är beklagligt att vi inte längre kan flyga till Örnsköldsvik. Men linjen har bara varit lönsam i två år under hela 2000-talet och det är inte längre hållbart, säger Erik Tallroth, tf inrikeschef på SAS Sverige i en presskommentar.

Resenärer som har biljett efter den 15 december erbjuds att åka buss till Umeå.

Samtidigt som beslutet om SAS nedläggning i Örnsköldsvik kommer meddelandet att Höga Kusten Flyg AB expanderar på samma sträcka. Med ytterligare ett flygplan av typen SAAB 2000 ska Höga Kusten Flyg efter den 15 december göra 72 flygningar i veckan.

– Vi kan konstatera att SAS bestämt sig för att inte flyga till Örnsköldsvik just nu. Goda flygförbindelser med omvärlden är viktigt för Örnsköldsvik och vi har alternativ i form av Höga Kusten Flyg. Men givetvis är det synd att vi inte kan ha flera operatörer, säger kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström i en kommentar.

Höga Kusten Flyg kommer att samarbeta med bland annat Golden Air för att erbjuda genomincheckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.