Satsning för att minska kriminaliteten bland unga i Sundsvall

Publicerad

Nu görs ytterligare insatser för att motverka ungdomsbrottsligheten i Sundsvall. Polisen och kommunen utökar sitt samarbete. En ugndomsutredare vid polisen knyts till socialtjänsten och fältassistenterna blir fler.

– Vi är oroliga för den rekrytering till kriminell livsstil av barn och ungdomar som idag sker av etablerade kriminella individer i vårt område, säger Veronica Andersson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Medelpad.

I ett pressmeddelande framhåller de båda myndigheterna att tidiga insatser är viktiga.

Fler fältassistenter

Bland annat förstärks teamet med fältassistenter med en till tjänst.

– För att öka tryggheten, på både kort och lång sikt, ser vi att närvaron av fältassistenter bland våra unga ger god effekt, därför har vi förstärkt teamet med ännu en fältassistent, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Närmare samarbete

Enligt Säwén handlar det om att skapa gemensamma rutiner för utbyte av information mellan polis och socialtjänst. Och polisen hoppas på resultat både på kort och lång sikt.

–  Vi har bland annat länkat ihop ungdomsutredare och områdespoliser till socialtjänstens team som arbetar ute i ett flertal lokala områden, vilket vi tror kommer att ge både kort- men även långsiktiga effekter, säger Veronica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.