Unga med psykisk ohälsa ska få hjälp på hälsocentralen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och ungdomar söker hjälp för psykisk ohälsa. För att minska väntetiderna för det växande antalet unga föreslås att de ska få hjälp på hälsocentralen.

Nu läggs ett förslag i Region Västernorrlands välfärds- och samverkansutskott om utökad hjälp för barn upp till 18 år med psykisk ohälsa. De ska kunna få hjälp i primärvården för lättare och medelsvåra problem.

– Vi har sett att allt fler söker hjälp. Och vi har i dialog med medborgare och kommuner och förvaltning. Alla säger samma sak. Vi behöver satsa mer i första linjen, säger Elina Backlund Arab (S) ordförande i välfärds- och samverkansutskottet.

Primärvården

– Det här handlar om ett femårsprojekt där vi i första ledet satsar sju miljoner kronor. Vi kommer inte att ta resurser från annan verksamhet. Men vi vill fånga upp barn och unga innan de hamnar inom barn- och ungdomspsykiatrin, säger Marianne Oscarson (M) vice ordförande i välfärds- och samverkansutskottet Region Västernorrland.

Frågan tas upp i utskottet i morgon fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.