SCA avfärdar kritiken om mörkertal vid utsläpp: ”Allt redovisas öppet”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget mörkertal när det gäller koldioxidutsläppen från massafabriker som Östrand i Timrå, det menar SCA.

Slutsatserna från forskarna och i Dagens Nyheters artikelserie stämmer inte, hävdar skogsjättens företrädare.  Alla siffror finns redovisade, det skiljer bara i rapporteringen till olika instanser.

Björn Lyngfelt, kommunikationschef på SCA, vill sätta bilden av ”svart kol” och ”grönt kol”, där svart står för fossiila bränslen.

Att det skulle finnas en okänd del från förbränning inom massaindustrin som skulle öka den svenska utsläppsnivån med nära 20 procent,  menar han är fel.

”Alla siffror finns med”

– Rapporteringen som Sverige gör till EU är den viktiga, säger han, och det är den som vi både bygger våra åtaganden och vårt klimatarbete på, säger han. 

– Där finns våra siffror med, även utsläppen från massaindustrins förbränning av biobränslen som svartlut, enligt Björn Lyngfelt.

I EU regleras även utsläppshandeln, som enkelt uttryckt sätter ett pris för att släppa ut koldioxider i luften.

Samtidigt är det här snårig materia, och det kan vara svårt att följa siffrorna i statistiken till själva utsläppskällorna.

Äpplen jämförs med päron. Och bananer.

Olika siffror till olika mottagare

Sant är dock att sammanställningarna till EU och FN:s klimatpanel skiljer sig åt – vilket förklaras med olika riktlinjer för HUR man egentligen ska rapportera utsläppsvolymerna. 

Naturvårdsverket kommer i forsättningen att göra sammanställningar där även utsläppen från massafabrikernas svartlutsförbränning mer tydligt redovisas – men detta kommer inte att påverka slutvolymerna.

Utsläppssiffrorna behöver inte skrivas upp

På Naturvårdsverket menar man att skogens koldioxiduttag beräknas från avverkningen av skog, och att den svenska skogen sväljer betydligt mer växthusgaser än den producerar.

Naturvårdsverket anser inte heller att de svenska utsläppen behöver skrivas upp.

Inga extra 16 miljoner ton, enligt SCA

Inte heller på SCA går man med på att det skulle finnas ett mörkertal när det gäller utsläpp, istället pekar man på företagets minskning av det man kallar det svarta kolet, fossila utsläpp:

– Bara SCA har minskat de fossila utsläppen med 50 procent de senaste tio åren, säger han.

– Vi måste hålla det fossila kolet kvar i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.