Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skogsindustrin: Vi är inga klimatbovar Foto: Fredrik Israelsson

Skogsbolaget SCA om forskarkritiken: Vi är inga klimatbovar

Publicerad

Skogsbranschen har betraktats som mer eller mindre klimatneutral men måste enligt flera forskare räknas in bland verksamheter med stor klimatpåverkan. Ett påstående som avfärdas av skogsbolaget SCA som tvärt om ser verksamheten som bra för klimatet.

SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt beskriver skogsbranschens verksamhet som ett kretslopp som inte tillför koldioxid till atmosfären.

– Vi är lösningen på problemet, säger han och syftar på växthuseffekten och klimatförändringarna.

Tiden för knapp

Synsättet skulle betyda att branschen står utanför klimatdiskussionen men ny forskning pekar på motsatsen. Tiden för att vända klimatförändringarna är för knapp för att den växande skogen ska hinna ta upp den koldioxid som skogsbranschen släpper ut, enligt forskarna som menar att det inte spelar någon roll var koldioxidmolekylerna som orsakar växthuseffekten kommer ifrån.

Ser det som ”grönt kol”

Men skogsbranschen fortsätter att skilja på koldioxid från fossila bränslen och det som kommer från skogsråvaran.

– Det är grönt kol. Det svarta kolet ska stanna i backen, det gröna ska cirkulera i träden, i produkterna och i våra produkter, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA.

Hör SCA:s uppfattning i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer