SCA storsatsar på Ortviken och vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Skogskoncernen SCA planerar en jättesatsning på vindkraftverk tillsammans med norska Statkraft. Sexton miljarder kronor skall investeras i Sollefteå, Ragunda, Bräcke och Strömsunds kommuner. Dessutom planeras en utbyggnad på 800 miljoner kronor vid Ortvikens pappersbruk.

Man har väl aldrig upplevt att skogskoncernen SCA hoppat jämfota av lycka när vindkraft förts på tal.

Idag kom helomvändningen. Nu skall hela koncernen göras vindkraftsdriven.

SSVAB

Vindkraft ska täcka hela SCA elbehov

Tillsammans med norska Statkraft görs en massiv satsning. Sju vindkraftsparker i Sollefteå, Ragunda, Bräcke och Strömsunds kommuner skall klara hela SCA:s elbehov, 2,8 Twh. Via ett gemensamägt bolag skall tre gånger så mycket vindkraft som redan finns i Sverige skapas.

Och i väntan på vindkraften får SCA köpa billig norsk el, vilket gör att utsikterna för Ortvikens pappersbruk ljusnar betydligt. Därför kommer 800 miljoner kronor att investeras i en ny TMP-linje där.

SCA står för marken medan Statkraft bidrar med pengarna.

Industrisverige tycks äntligen ha slutat gräma sig över nederlaget i kärnkraftsomröstningen för 27 år sedan. Nu satsas det offensivt istället. Nya vägar prövas. Såväl vattenkraft som vindkraft skall byggas ut. Och i spetsen går Svenska Cellulosa AB, SCA. Det handlar om investeirngar på närmare 20 miljarder kronor.

Kampen om råvaran grunden

När det gäller vindkraft blir SCA klart störst i Sverige. Nuvarande kapacitet skall tredubblas.

Pressen på råvaran har sannolikt varit en starkt bidragande orsak till skogsjättens omvändelse.

För grön uppvärmning av bostäder hotar att sluka en allt större del av skogens kaka.

Därtill kommer etanolen. Visserligen är kungen positiv till att tillverka den av skogsråvara. Men såväl EU som skogsindustrin höjer ett varnande finger. För råvarubrist är inget svenskt fenomen. Det är globalt. Två exempel. Ryssarna skall införa exportavgifter. Och kineserna dammsuger just nu världsmarknaden på returpapper.

Att försöka styra bort från bioenergi till bland annat vindkraft tycks därför ligga i linje med självbevarelsedriften.

Tomas Tiberg, Mittnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet