Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Larsson, koncernchef för SCA skissar på en satsning som skulle förändra hela energimarknaden: ”Vi skulle kunna producera 65 TWh, lika mycket som den svenska vattenkraften levererar idag”, säger han. Foto: pierre.ragnehag

SCA storsatsar på vindkraft – omfattande produktion i Norrland planeras

Uppdaterad
Publicerad

Skogskoncernen SCA planerar en jättesatsning på vindkraft i norra Sverige. Enligt skogskoncernen finns en möjlig kapacitet på 65 TWh – det är lika mycket som den svenska vattenkraften levererar idag.

Utbyggnadstakten av vindkraft är hög i Sverige just nu men det har hittills huvudsakligen varit utländskt kapital bakom.

Men nu ger sig skogsjätten SCA in i vindkraftsmarknaden och bolaget skissar på en satsning som skulle förändra marknaden och ge ett rejält tillskott av el till den historiskt satsningen på fossilfri industri som just nu sker i norr.

Lika mycket som den svenska vattenkraften

Enligt Ulf Larsson, koncernchef på SCA, finns en möjlig kapacitet på 65 TWh på bolagets marker. Det skulle utgöra ett tillskott lika stort som den svenska vattenkraften levererar idag.

Som jämförelse producerades 166 TWh el i Sverige förra året.

SCA är idag Europas största privata skogsägare med stora arealer inte minst i norra Sverige. Enligt uppgifter från SCA står idag 20 procent av den svenska vindkraftsparken på SCA-mark.

Ska byggas från Sundsvall och norrut

Det är främst i Norrland som SCA vill bygga, från Sundsvall och norrut, men när det gäller frågor om hur stora investeringar som krävs, då är man ännu förtegna. 

– Vi talar om mångmiljardbelopp, säger Ulf Larsson.

Samtidigt vill SCA tydligt sätta press på myndigheter och regeringen.

– Man måste lossa handbromsen, som Larsson uttrycker det.

Hotar den gröna industrialiseringen

Han går så långt som att hävda att dagens tillståndsprocesser hotar hela den nya, gröna industrialiseringsprocessen i Norrland. 

Ansökningshanteringen måste bli effektivare och snabbare, tycker han.

– Det är ett måste, får man inte det till stånd stannar det vid runt 15 TWh, säger Ulf Larsson

Tidigare i år redovisade SVT en rapport som tagits fram av Svensk Vindkraft som visade att nära 80 procent av alla ansökningar under förra året stoppades av kommunerna – som har vetorätt i frågan.

Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag, ett vindkraftspaket med förslag på hur hanteringen ska kunna snabbas på.

För 15 år sedan bildade SCA bolaget SSVAB tillsammans med norska Statkraft. 
Tanken var att bygga vindkraft på SCA-mark i norra sveriges inland.

Totalt 186 vindsnurror sattes upp.

Efter 10 år drog sig SCA ur och Statkraft tog över hela det gemensamma vindbolaget SSVAB.

SCA har sedan 2020 även ett samarbete med företaget Eolus om vindkraftssatsningar bland annat i Lettland och Estland och har även sedan 2019 ett samarbete med företaget OX2 om projektering av ny vindkraft i Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer