Flera skogsarbeten stoppas och vid andra vidtas extra säkerhetsåtgärder, som att ta av kedjorna, för att förhindra gnistor i den extremt torra marken. Foto: Patrik Qvicker, SVT

SCA: Vi måste anpassa oss från dag till dag

Publicerad

Vid skogsarbete händer det att bränder uppstår; därför är det extra viktigt för skogsbolag och markägare att gå försiktigt fram under rådande sommartorka.

– Det är besvärligt, vi måste anpassa oss från dag till dag och plats till plats för att få det att fungera. Nu har vi den fördelen att vi är verksamma över hela den norra halvan av Sverige vilket gör att vi kan anpassa oss efter de lokala förhållandena, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör på SCA.

För att minska brandrisken vid skogsarbete strippar man maskinerna på sådant som kan orsaka gnistor, kedjor till exempel, och vid markberedning krävs extra försiktighet.

– Där ska man ju ner med ett aggregat i backen och det är klart att det innebär risk för gnistbildning, säger Lyngfelt.

Tillgång till helikopter

Att arbeta på nätterna och sätta ut brandvakter är några metoder SCA får ta till, man har även tillgång till egen brandpersonal plus helikopter.

Det extraordinära läget innebär förstås fördyringar för skogsbolagen men vad konsekvenserna blir på längre sikt är svåra att säga.

– Om varje sommar blir så här får vi kanske fundera över vår planering på lite andra sätt än vad vi gjort hittills, säger Björn Lyngfelt – som kollar in väderprognosen flera gånger per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.