Schweiziska turister hyr bybor från Västra

Publicerad

Olivia Sbriz och Helen Naner från Zürich, Schweiz, tog chansen att se en del av Sverige utanför allfartsvägarna och de traditionella turistmålen.
De åkte norrut från Stockholm för att hyra några lokalbor i Medelpad.

– Vi hyrde en stuga och uthyraren satte oss i kontakt med dem. Vi skulle aldrig ha varit här annars, säger Olivia Sbriz.

Till vardags är hon lärare hemma i Zürich. När vi träffare henne och Helen Naner, fysioterapeut, befinner hon sig vid Järvåstjärnen några mil utanför Ljungaverk, mitt i den norrländska glesbygden.

För att komma dit med bil krävs lokalkännedom, och den står Dick Söderberg och Robin Edin för. De är bybor från Torps Viken, eller lokalbor som det heter i annonseringen, och ”hyr ut sig”. Vid Järvåstjärnen ångar myren i högsommarvärmen medan närgångna bromsar surrar i luften och trollsländor flyger lågt över vattnet.

SVT: Av det du upplevt så här långt i Sverige, vad tycker du bäst om?

– Att det är så tyst. Det är mycket tystare här än i Schweiz och jag tycker om det. Man är bara för sig själv.

SVT: Skulle du kunna tänka dig att rekommendera andra att hyra en bybo?

– Ja, absolut för det här är en möjlighet som aldrig kommer tillbaka, säger Olivia Sbriz.

Att hyra ut sig, låter förstås lite udda. Men Dick Söderberg, som är gift med Maria Molin Söderberg, ägare och grundare av företaget som hjälper honom att hyr ut sina tjänster, förklarar att det rör sig om en slags lokalproducerad turism. Lokalborna säljer sin unika kunskap om sina egna liv på landsbygden och turisterna får i sin tur en unik inblick. Utan lokalbor hade samma upplevelser förstås varit svåra att ta del av.

För Dick och Robin är det andra gången de deltar i en sådan här aktivitet. I vintras var första gången. Då pimplade de fisk med en grupp turister från Ukraina.

SVT: Vad händer när någon hyr dig?

– Då kollar vi först och främst vad de vill göra. Och så sedan, om de vill åka hit och fiska till exmpel, då tar vi med dem hit. Tar med oss fika och så är vi här. Plockar bär, fiskar och fikar gott.

SVT: Hur är det då att bli uthyrd för en dag?

– Ja, just nu är det spännande eftersom det är så pass nytt. Men det är roligt att få visa vad vi gör, vad vi tycker är roligt, att andra får se det.

SVT: Tror du på det här, att det kan bli riktig business?

– Ja, det här tror jag kan bli riktigt stort, om jag ska vara helt ärlig. Och det är inte bara här, inte bara Norrland, utan hela Sverige. Det är i hela Norden vi kan använda det här, tycker jag. Det är de här små ställena, som folk måste se, som vi vill visa, som vi tycker om, som är vårat hem liksom, säger Dick Söderberg.

Aborrfisket i Järvåstjärnen följs upp med fika. Kaffe i kåsa och norrländskt, mjukt tunnbröd med ost. Sedan plockar de hjortron. Fiskelyckan var det inte heller något fel på. Helen Naner gillar både upplevelsen och byborna.

– De är coola och lättsamma. Det är riktigt trevligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer