Det blev en annorlunda invigning med laserljus och en bit papper. Hör kungen berätta om sina tankar kring fabriken. Foto: SVT

Här inviger Kungen nya Östrandsfabriken

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hade 300 inbjudna gäster från många olika länder samlats för högtidlig invigning av den nya Östrandsfabriken i Timrå.

SCA har investerat nära åtta miljarder kronor i en fördubbling av produktionen av blekt barrsulfatmassa vid Östrands massafabrik i Timrå, en av de största industriinvesteringarna i Sverige hitills. På torsdagen var det högtidlig invigning av Kung Carl XVI Gustaf.

Foto: SVT

Istället för att på klassiskt vis klippa ett band blev det en laserinvigning. Kungen använde ett pappersark som han klöv laserstrålen med. Därmed var fabriken invigd.

Kungen inne i driftcentralen Foto: SVT

300 gäster från många olika länder var inbjudna. Kungen kom upp på scenen efter att kommunalrådet i Timrå Stefan Dalin (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) hållit tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.