Foto: Pierre Ragnehag SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jubilerande 5i12 manifesterade på torget i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

För 30:e året i rad arrangerades femitolv-manifestationen mot främlingsfientlighet och rasism i Härnösand. En av talarna var Maria Oldenmark, kulturchef vid regionen – som gick med i rörelsen som tonåring vid bildandet 1988.

– Jag blev medlem när jag var 14 år för att jag reagerade mot hur mina vänner från andra kulturer blev behandlade, berättar hon för SVT Västernorrland.

Polarisering och främlingsfientlighet var aktuellt då och är det kanske än mer i dag.

”Behövs mer än någonsin”

– Jag tycker att femitolv-rörelsen behövs mer än någonsin, säger Maria Oldenmark som också varit styrelseledamot i organisationen.

Talade gjorde också författaren och föreläsaren Anna-Lena Lodenius. Hon är främst känd för sina studier av nationalistiska och högerextrema rörelser.

Pristagaren

Årets femitolv-pristagare är 94-årige författaren, föreläsaren och psykologen Hédi Fried som själv överlevt de båda koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen under andra världskriget.

Hédi Fried var inte personligen på plats för att ta emot priset på grund av hälsoskäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Pierre Ragnehag SVT
– Jag reagerade mot hur mina vänner med utländsk härkomst blev behandlade, säger Maria Oldenmark som gick med i femitolv-rörelsen som tonåring 1988. Foto: Pierre Ragnehag SVT