”Se till förmågan – inte till språket”

Uppdaterad
Publicerad

Kunskaperna i svenska har varit avgörande men nu vill Arbetsförmedlingen att fler nyanlända ska få chans att lära sig språket på jobbet.

Se till förmågan att sköta jobbet och inte till svenskakunskaperna, menar Peter Larsson som är sektionschef vid Arbetsförmedlingen.

– Arbetsgivarna har svårt att rekrytera just nu och jag tror att en mer pragmatisk inställning till utrikes födda kan lösa upp en del knutar på arbetsmarknaden, säger han.

Val 2018 Ånge

Lära språket på jobbet

Kunskaperna i svenska har länge varit avgörande för en nyanländs möjlighet att få ett jobb. I en situation där högkonjunkturen lett till arbetskraftsbrist har arbetsgivarna inte råd att exkludera en grupp på grund av språket, menar Arbetsförmedlingen.

Liselott Olsson vid Arbetsförmedlingen i Ånge har flera exempel på nyanlända som fått jobb trots att de fortfarande är språksvaga.

”Fördelarna överväger”

– Kravet på språkkunskaper är ett hinder idag. Jag har arbetsgivare som anställer människor som knappt kan svenska men som visat att de har kunskap och förmåga att klara jobbet. Här krävs det arbetsgivare som vågar testa. Nackdelen är att det kan ta lite mer tid och resurser att hjälpa en nyanländ tillrätta på jobbet men fördelarna överväger i många fall, säger hon.

Enklare sysslor

Peter Larsson tror också att arbetsgivarna skulle vinna på att inventera de arbetsuppgifter som behöver utföras på arbetsplatsen. Nyanlända kan till en början introduceras genom att utföra de enklare sysslor som också måste utföras på en arbetsplats.

– Idag är det vanligt att alla ska göra allt på en arbetsplats. Genom att sortera upp arbetsuppgifterna kan man låta experterna, bilmekanikern och snickaren och så vidare fokusera på sin grej. Det skulle alla vinna på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Ånge

Mer i ämnet