Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när ordningsvakterna tar ut en kroggäst som de tagit på bar gärning på toaletten med droger i handen. Foto: Eva Harström, SVT

Här hittar ordningsvakten droger på toalett på krog i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

På toaletten står en ung kille med droger i handen. Då kommer ordningsvakten in och tar honom på bar gärning. SVT Västernorrland har varit med en vanlig fredagkväll på krogen.

På E-street i Sundsvall jobbar vakterna för att komma åt drogmissbruket.

– Det hör inte hemma i de här miljöerna, säger Anders von Heideken som är vaktchef på två krogar i Sundsvall och aktivt driver kampen mot droger.

Han cirkulerar runt i lokalen för att se om någon är påverkad av annat än alkohol.

Vaktchef Anders von Heideken har lång erfarenhet av att jobba med missbrukare. Nu driver han kampen mot droger på krogen. Foto: Eva Harström, SVT

– Det första man brukar se är att de har väldigt stora pupiller. Sedan kan de ha ett sätt, som är härskande. De känner sig bättre än andra människor och tar mycket plats, säger Anders von Heideken.

Vid spelbordet observeras en gäst som stämmer in på alla tecken. Han är väldigt aktiv och har ett kroppsspråk som är spretigt och ryckigt. En ordningsvakt tar kontakt med honom och säger till honom att han verkar vara drogpåverkad. De går ut på baksidan för att prata.

Misstänkta för narkotikabrott

– Vi tar ut dem i avskildhet och förklarar att de är misstänkta för narkotikabrott. Sedan tillkallas en polispatrull som tar det vidare, berättar Anders von Heideken.

Med sitt arbete hoppas han kunna hjälpa dem som är på väg in i ett missbruk.

– En ungdom kanske får sig en tankeställare: Hur ska jag ha det med körkort? Hur ska jag ha det med jobb? Hur ska jag ha det med relationen till familjen? Allt det här.

Hittar påse med pulver

Med jämna mellanrum kollar vakterna av toaletterna. Där söker de efter spår av det vita kokainet, som blivit allt vanligare på krogen. Anders har tidigare hittat strängar av drogen som lagts upp på handdukshållarens plana ovansida. Han lyser med en ficklampa mot den svarta ytan.

– Det är helt soprent nu. Det syns på en gång om det ligger någonting här, säger han.

Senare tar vakterna en kille på bar gärning. Han har droger i handen inne på toaletten. När de söker igenom hans fickor hittar de en påse med mer pulver. I klippet ovan ser du hur vakterna tar hand om honom tills polisen kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer