Socialtjänsten brast – sexövergreppen var kända

Uppdaterad
Publicerad

Sexövergreppen var kända men polisanmäldes aldrig av socialtjänsten. Istället fortsatte mannens övergrepp. Nu mot en sexårig grannflicka.

Idag inleds rättegången mot den 60-årige mannen från Sundsvall som misstänks för en rad övergrepp på barn. Det är en omfattande utredning som delvis hemligstämplats eftersom det rör sig om sexbrott mot barn, men i materialet finns ett specifikt dokument som väcker ett flertal frågor kring socialtjänsten i Sundsvall.

Det visar sig att socialtjänsten fick kännedom om sexbrottsmisstankarna mot mannen redan för tre år sedan,  2013, men att man valde att lägga ned utredningen trots att den innehöll anmärkningsvärda uppgifter.

Sexövergrepp anmäldes inte

Fem till tio våldtäkter

Idag står det klart att mannen vid samma tidpunkt som utredningen gjordes hade börjat närma sig ett nytt offer, en sexårig grannflicka. Mannen står idag åtalad för att ha förgripit sig på grannflickan vid en rad tillfällen.

Han har själv erkänt att han vid fem till tio tillfällen genomfört sexuella handlingar mot flickan som är att jämföra med samlag; övergrepp som inträffade efter att socialtjänstens utredning lagts ner.

Han är också åtalad för sexuellt övergrepp på en flicka i familjen och det var dom uppgifterna som först nådde socialtjänsten och utreddes 2013. Vid det tillfället berättade flickan om flera händelser i hemmet. Socialtjänsten kom fram till att mannens beteende var ytterst olämpligt men någon polisanmälan gjordes aldrig trots att deras utredning pekade på att flickan kunde ha utsatts för ofredanden och övergrepp.

Grannflickan som barn i huset

Åklagaren Stina Sjöqvist är kritisk:

– Socialtjänsten har ingen absolut skyldighet att anmäla övergrepp till polisen men hade man gjort det kanske den andra flickan inte hade drabbats, säger hon till SVT Västernorrland.

Misstankarna mot mannen har utretts av polisen sedan i februari i år. Det var då en anhörig till mannens senaste offer, den lilla grannflickan, tog kontakt med polisen och berättade att flickan kunde ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av mannen i grannfamiljen. Den lilla flickan hade sprungit som barn i huset hos grannen och det var inte ovanligt att mannen och sexåringen var ensamma i huset

Gamla uppgifter blir kända

Under våren har polis och åklagare gett utredningen högsta prioritet, och det är under polisutredningens gång som det framkommit att det inte var första gången som det fanns misstankar mot mannen: Att det redan 2013 hade  kommit in en orosanmälan från en anonym person som misstänkte att det förekom sexuella övergrepp inom familjen.

I den anonyma anmälan från 2013 står det att flickan i familjen inte vill vara ensam med mannen. ”Han skojar om att han vill se henne naken, att hon ska skaffa stringtrosor.” Anmälaren befarar också att han kan ha varit på fler barn i sin närhet.

Tidiga misstankar bekräftade

SVT Västernorrland har läst socialtjänstens sekretessbelagda utredning om förhållandena i familjen. Där beskrivs hur han ofta tar på flickans bröst och rumpa men ser till att det ska framstå som en olyckshändelse att han bara ”råkar” komma åt. Så upplever flickan det.

Vid ett annat tillfälle smyger han nattetid in till flickan för att ta på hennes kropp medan hon låtsas sova. Den här händelsen som flickan berättar om för socialtjänsten redan 2013 har han nu, tre år senare,  åtalats för sedan övergreppen blev kända för polis och åklagare.

Socialtjänsten får i sin utredning också veta att en annan kvinna i mannens närhet mår dåligt efter sånt hon blivit utsatt för som liten, men inte heller den uppgiften utreds vidare eller polisanmäls.

Utredning ändrar karaktär

Socialtjänsten förhåller sig dock inte helt passiv till flickans uppgifter. I första skedet av utredningen konstateras att han beter sig ytterst olämpligt men samtidigt beslutas att det inte är aktuellt med ett tvångsomhändertagande enligt LVU eftersom det finns en person i hennes närhet som anses kunna svara för flickans akuta behov av skydd. När väl beslutet är fattat fördjupar socialtjänsten sedan sin familjeutredning som pågår i drygt fyra månader innan den till slut läggs ned utan åtgärd.

Under det här skedet har socialtjänstens utredning dessutom ändrat karaktär.  Från att i inledningsskedet ha handlat om de misstänkta sexövergrepp som orosanmälan handlade om kommer utredningen i slutskedet att fokusera på mannens missbruksproblem. När utredningen läggs ned skriver socialtjänstens utredare  att han börjat ta antabus och går på AA-möten vilket ses som positivt från socialtjänstens sida.

Utredningen läggs ner

Vad socialtjänstens utredare däremot inte vet är att familjen kort efteråt är tillbaka på ruta noll. I de polisförhör som gjort nu under våren berättas det att mannen slutade att gå på AA-möten och ta antabus bara några månader senare.

Socialtjänsten lägger ned sin utredning i juli 2013. Det är vid samma tid som mannens övergrepp på den lilla flickan i grannhuset ska ha börjat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp anmäldes inte

Mer i ämnet