Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Israelsson har skrivit artiklar om läckage av sexvärt krom i Alby. Foto: SVT

Sexvärt krom låg risk – omvandlas i Ljungan

Publicerad

De diffusa mängder sexvärt krom som läcker ut från fabriksområdet i Alby är, enligt Jon Petter Gustafsson, professor i markkemi, inte så farligt eftersom det omvandlas till det mindre farliga ämnet trevärt krom i Ljungan.

SVT Nyheter Västernorrland har i flera artiklar berättat om det farliga och cancerframkallande ämnet sexvärt krom som, i diffusa mängder, läcker ut från kloratfabriken i Alby. Nu är frågan om vi inte skrämt upp grannar till kloratfabriken i onödan.

– Vi började titta på det här eftersom Albys fabriksområde ligger i topp på Länsstyrelsens lista över förorenade områden i Västernorrland. När de säger till oss att fabriken har problem med diffusa utsläpp av sexvärt krom som är ett extremt farligt och cancerframkallande ämne, då tycker jag att det är vår plikt att verkligen gå till botten med det och berätta vad vi vet för folk för att ta reda på säger SVTs reporter Fredrik Israelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Mer i ämnet