Foto: SVT

Sigtuna kommun: ”Med tiden kommer också det egna ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

SVT kontaktade Sigtuna kommun för att svar på hur det går till när de hjälper sina kommuninvånare att hitta boende utanför den egna kommunen. Här kan du höra svaret från Mattias Askerson (M) ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.
Civilminister Lena Micko (S) säger sig vara bekymrad över situationen.

Mattias Askerson påtalar att 30 av de 57 familjer som Sigtuna kommun hjälpt att hitta bostad har fått ett boende i Stockholmsregionen.

– Alla som kommer till Sverige ska få en bra chans. Alla som kommer till Sigtuna kommun får också en bra chans. Men med tiden kommer också det egna ansvaret och efter etableringstiden på två år så får man söka ett boende på egen hand, säger Mattias Askerson bland annat.

”Tänker ta upp det här med SKL”

Civilminister Lena Micko uttrycker oro över läget.

”Jag ser väldigt allvarligt på det här. Å ens sidan flyttar rikare kommuner invånare med sociala och ekonomiska problem till glesbygden men å andra sidan vill de inte bidra genom det kommunala utjämningssystemet. Det här är något jag tänker ta upp med SKL. Alla kommuner måste ta sitt ansvar. Men vi måste också hjälpas åt.” skriver Lena Micko i ett mail till SVT Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Social dumpning

Mer i ämnet