Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väg 1069 är helt avstängd mellan Faresta och Ravesta. Foto: Thomas Sundberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sjöbotten skannas av efter vägraset i Arnäsvall

Uppdaterad
Publicerad

Det började med sprickor i vägbanans asfalt. Sedan rämnade marken och halva vägbanan försvann. Nu ska Trafikverket genom Skanska ta reda på varför den fem år gamla vägen mellan Faresta och Ravesta i Arnäsvall rasade och om det är säkert att reparera vägen.

Väg 1069, eller Landsjövägen som den allmänt kallas, gjordes om för fem år sedan. Tidigare var det en smal grusväg men efter renoveringen bred och asfalterad. Nu är en del av vägen avstängd på obestämd tid efter att halva vägen rasat ner i vad som verkar vara ett slukhål.

– Vi har haft geotekniker på plats för att säkerställa omkringliggande ytor. Nu väntar vi på att få ut specialutrustning som ska skanna av botten på sjön eftersom man befarar att skredet har förflyttat sig ut i sjön. Det vill man säkerställa innan man kan borra på själva skadeområdet, säger Johan Kjellsson som är distriktschef på Skanska.

Foto: Thomas Sundberg/SVT

Oklart när vägen blir körbar

Först efter att sjöbotten har skannats går det att ta beslut om den skadade vägen tål den belastning som krävs för att återställa skadorna. När vägen kan trafikeras igen är än så länge höljt i dunkel.

– Jag törs faktiskt inte säga det idag. Vi väntar på att båten ska komma i början av veckan. Sedan gäller det att visar sig att det är stabilt så att vi kan gå ut med borriggar på sträckan, säger Johan Kjellsson.

Foto: Thomas Sundberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.