• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffar ockupanterna på Sollefteå sjukhus.

Sjöstedt skriver på ockupanternas lista

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har skrivit under sjukhusockupanternas protestlista. Han stöttar deras kamp för att bevara BB, men i länet är partiet splittrat.

– Det är viktigt att bevara bra sjukvård i Ådalen och i Sollefteå.  Att man har förlossningsvård, att man har väl fungerande akutvård. Vi tycker att det är ett arbete som måste stödjas, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt har skrivit sitt namn på listan för att BB i Sollefteå ska få vara kvar. Vänsterpartiet anser att Sverige ska ha en enhetlig vård i hela landet och menar att nedläggningen av BB i Sollefteå har blivit en symbolfråga.

– Vi i Vänsterpartiet tycker att man ska behålla den sjukvård som fanns här.  Vi tycker att man tagit ett felaktigt beslut. Folk har rätt till en bra service i alla delar av Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

Syftet med besöket är att lyssna på protesterna i Sollefteå och träffa BB-ockupanterna, som har varit på plats dygnet runt sedan BB stängdes sista januari.

Djup spricka

Men på länsnivå är partiet djupt splittrat i frågorna om sjukvården.  Annicka Burman, ledamot i regionstyrelsen, har röstat emot partilinjen, och fått stöd av sin partikamrat Kenneth Challis.

– Ja, det har förvånat mig. Jag är väldigt besviken på det agerandet. Jag tycker att man ska stå vid det som partiet har beslutat och det är att stå upp för sjukvården i Ådalen. Kan man inte stå för det bör man lämna sin plats till en ersättare som kan gå in och företräda partiets riktiga politik, säger Jonas Sjöstedt.

Övriga fyra ledamöter, med gruppledaren Lars-Gunnar Hultin i spetsen, har tydligt motsatt sig de förslag till neddragningar som landstingsledningen presenterat och har även uttalat sitt stöd för BB-ockupationen i Sollefteå.

Samarbetet sprack

Efter valet 2014 inledde Vänsterparitet ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget, ett samarbete som under uppmärksammade former sprack i februari för ett år sedan.

”Förtroendet för Vänsterparitet är förbrukat”,  var landstingsrådet Erik Lövgrens kommentar då.

”Vi kan inte ställa oss bakom snabba och ogenomtänkta förslag”, motiverade Lars-Gunnar Hultin (V) avhoppet.

Men två av partiets ledamöter, Burman och Challis, valde alltså att fortsatt stödja majoriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet