Fick behandling för grön starr trots att det i själva verket var cancer. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Sju läkare missade cancern – fick behandling för grön starr

Uppdaterad
Publicerad

En patient i Örnsköldsvik fick behandling för grön starr under sju års tid trots att alla symptom inte stämde. Först när patienten kom till Umeå konstaterades det att personen i själva verket led av cancer.

En patient remitterades från en optiker till ögonmottagningen i Örnsköldsvik på grund av tryckskillnad mellan ögonen i början av 2011. Därefter följde flera år av läkarbesök där olika läkare och sjuksköterskor gjorde bedömningen rätt tidigt att personen skulle behandlas för grön starr.

Trots att personens tillstånd försämrades och att det fanns avvikelser i patientens synfältspåverkan kontra vanliga fall av grön starr fortsatte behandlingarna.

Upptäcktes i Umeå

2018 uppsökte patienten Umeå sjukhus för att få ett andra utlåtande, där läkare konstaterade ett behov av magnetröntgen för att kunna utesluta annan uppkomst till synbesvären. Då hittades en hjärntumör, vilket resulterade i en försenad cancerbehandling på sju år och att patienten i dag lider av en obotlig synnedsättning.

Brist på kompetens

Nu har Region Västernorrland själva anmält händelsen till Inspektionen för vård- och omsorg. I anmälan framgår det att diagnostiken kring synnervförändringar kan vara svåra och vägen till att nå en korrekt diagnos ibland kan bli lång. De menar dock att det i detta fall tidigt framkom att patientens försämrade tillstånd snarare talade för en annan diagnos än grön starr.

Enligt Region Västernorrlands egen anmälan berodde fördröjningen och felbehandlingen av patienten på brist på kompetens och utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.