Foto: Fredrik Sandberg/TT

Barnfamilj tvingas flytta efter hustvist

Publicerad

I två år har säljare och köpare av ett hus i Kramfors tvistat om hurvida köpet gått rätt till. Nu har Ångermanlands tingsrätt beslutat att köparna måste flytta.

Ett par i 30-årsåldern ville under sommaren 2017 köpa ett hus i Kramfors som ägdes av två kvinnor, de förhandlade om priset. Så långt är parterna i den segdragna hustvisten överens, sedan går deras åsikter isär när det gäller i stort sett allt.

Visade upp kontrakt

Paret som menar att de köpt huset har visat upp köpekontrakt och kvitton på att de fört över pengar till säljarna eller deras ombud. Säljarna å sin sida menar att de i och för sig förhandlat om försäljning men aldrig skrivit på något kontrakt. De har bett köparna att sluta skicka pengar och skickat dessa vidare till ett låst konto.

Köparna menade att huset var deras och flyttade också in tillsammans med sina barn.

Krävde skadestånd

Tvisten har sedan kommit att gälla kostnader för byte av lås, ett bohag som uppgetts försvunnit, räkningar för vatten, el och avlopp med mera. Köparna har i rätten avkrävts ett skadestånd på nästan 800 000 kronor.

Måste flytta

Nästan två år efter det påstådda husköpet har nu Ångermanlands tingsrätt avgjort frågan. De har kommit fram till att köparna inte kan bevisa köpekontraktets äkthet och att de därför måste flytta.

Men något skadestånd blir det inte. Rätten menar att säljarna inte kunnat bevisa att de lidit någon skada av affären.

”Har förstört mitt hem”

En av kvinnorna som äger huset tycker att dagens dom är både bra och dålig.

– Avhysningen är helt perfekt, däremot är jag missnöjd över att inte få något skadestånd. De har förstört hela mitt hem, säger kvinnan till SVT Nyheter Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer