Förslaget är dödsstöten för sjukhuset – förslaget att lägga ner intensiven i Sollefteå väcker stark kritik

Kritik mot sparpaket i Sollefteå: ”Sjukhuset förvandlas till en vårdcentral”

Uppdaterad
Publicerad

Respiratorvården på Sollefteå sjukhus kan komma att avvecklas. Ännu finns inget färdigt förslag, utan det handlar om arbetsmaterial. Men inom kort ska sparpaketet presenteras för politikerna. ”En dödsstöt för Sollefteå sjukhus”, menar Sjukvårdspartiet.

Nu börjar innehåll i det kommande sparpaketet för sjukhusen i länet läcka ut.  Paketet har försenats rejält, och i höstas tog regionen in en konsultfirma för att slutföra arbetet.

Inom kort ska sparpaketet läggas fram för i Hälso- och sjukvårdsnämnden. I april landar det på det regionfullmäktiges bord.

Dödsstöt för Sollefteå

Men redan nu kommer skarp kritik mot tankar i förarbetet som innebär att respiratorvården på Sollefteå sjukhus skulle försvinna.

Sjukvårdspartiet menar att konsekvenserna blir grava för sjukhuset.

– Det är dödsstöten, det blir bara en vårdcentral kvar av Sollefteå sjukhus, menar Pia Lundin (SJVP), regionråd i opposition.

Varför skulle det innebära en dödsstöt för sjukhuset?

– Intensiven är hjärtat i sjukhuset, en garanti för patientsäkerheten.

Vad är det man inte längre kan göra på sjukhuset om förslaget genomförs?

– Det går inte att ha ha patienter i respirator eller i intensivvårdsdialys, säger Pia Lundin.

Narkosläkare endast under dagtid

Det handlar inte om en nedläggning av hela avdelningen, utan en minskning från dagens åtta platser till fem, men när samtidigt narkosläkare endast kommer finnas på sjukhuset dagtid, försvinner möjligheten till att kunna bedriva respiratorvård.

Det betyder, enligt Pia Lundin, att svårt sjuka patienter istället måste transporteras till andra sjukhus.

– Det innebär en stor risk, det är mycket allvarligt.

Enligt Pia Lundin gör regionen om samma misstag som tidigare:

– Att ta bort intensivvårdsplatser är ingen besparing, utan en patientsäkerhetsrisk. Man gör som man alltid gjort, det skärs ner och sedan blir det bara dyrare.

Lena Asplund (M) som är ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnde  säger till SVT att ”slutsatserna får stå för sjukvårdspartiet”. Själv tänker hon vänta till det finns ett förslag på bordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.