Foto: Henrik Jansson

Sjukhuskämparna i debatt med Josefsson – igen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuskämparna i Sollefteå rök ihop med Janne Josefsson i Uppdrag Granskning.

I kväll möts de igen i Opinion live.

– De ställer sig på maktens sida istället för tvärtom, jag tycker det är konstigt, säger Sebastian Gunnesson, en av initiativtagarna till ockupationen.

Det har blivit kraftiga reaktioner på reportaget kring ockupationen av BB i Sollefteå som visades i SVT:s Uppdrag Granskning igår. Inte minst på programmets sida på Facebook där många tittare uttryckt sin besvikelse över hur reportrarna valde att skildra sjukhusstriden.

Även Sebastian Gunnesson känner sig sviken.

– Vi har tjatat på Uppdrag granskning i två år att de ska komma hit och så när de väl gör det så gör det ett sådant här reportage, säger han.

Avbröt intervjun

Det var igår som Uppdrag Granskning i reportage om ockupationen av det nedlagda sjukhuset i Sollefteå, orsakade kraftiga reaktioner runt om i landet och i närområdet. En av de intervjuade, Carina Hellström, reste sig upp och avbröt hela intervjun.

Anledningen var att hon ansåg att reportaget som Uppdrag Granskning gjort, fokuserade på helt fel saker. I stället för att ta upp turerna kring nedläggningen av BB-mottagningen och andra neddragningar på sjukhuset, handlade reportaget om hur politiker och ansvariga för beslutet, hotats och trakasserats så till den milda grad att de lämnat sina uppdrag.

”Tar avstånd från våld”

Ikväll möter Kerstin Brandelius, Carina Hellström, Sebastian Gunnesson och Nils Gunnar Mogren åter SVT:s Janne Josefsson som gjorde reportaget. De gör det i säsongspremiären av Opinion live.

– Vi tar avstånd från allt våld och hot, det är förkastligt och vi gör vad vi kan för att få bort det. Men vi tycker att man också måste belysa varför vi kämpar. De svikna vallöftena om tre akutsjukhus och den rädsla som Ådalsborna känner över att kanske inte överleva ett svårare sjukdomstillstånd, säger Nils Gunnar Molin till tidningen Allehanda.

Opinion Live visas i SVT 1 med start klockan 22:00 ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.