Staffan Olheden är överläkare och specialiserad på traumatiska händelser. Foto: TT, SVT

Traumaläkare om dådet på Drottninggatan: ”Vi löste problemen som uppkom”

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Olheden var en av de första på plats efter terrordådet i Stockholm i våras. Under onsdagen var han i Sundsvall på en unik konferens om sjukvård efter traumatiska upplevelser i hotfulla miljöer för att dela med sig av sina erfarenheter.

Ett halvår har gått sedan Stockholm anfölls när en lastbil körde i full fart på Drottninggatan en fredagseftermiddag i april.

Överläkaren och traumaspecialisten Staffan Olheden var en av de första på plats efter dådet.

Terrordådet i Stockholm

Överläkaren Staffan Olheden var en av föreläsarna på en internationell traumakonferens på Södra berget i Sundsvall. Han berättade om hur de arbetade efter attentatet.

– Händelserna den sjunde april visar ju att vi är redo. Man ska komma ihåg att det var ett mindre antal skadade, ett fåtal döda, många drabbade. Men sjukvården, räddningstjänsten och polisen kunde tillsammans lösa de problem som uppkom, säger Staffan Olheden.

Fem personer dödades och runt 15 personer skadades. Totalt sett har polisen kunnat identifiera 150 personer som var på plats när lastbilen körde över shoppinggatan i centrala Stockholm.

Psykisk vård

– I alla typer av katastrofscenarium, sjukvårsscenarium så ingår också en psykologisk kompenent. Ett omhändertagande om människor som blir emotionellt drabbade snarare än fysiskt drabbade. Det ska finnas planer att ta hand om sådana också.

Hur viktigt är det skulle du säga?

– Jag skulle säga att det är väldigt viktigt. Det är ju skador som vi inte ser men som finns och som kan skada människor under väldigt lång tid.

LÄS MER: Timråsystrar berättar om när de hamnade mitt i kaoset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet