Foto: SVT

Sjukvården frågande inför ministerns löfte om masstestning för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) utlovade under torsdagen att alla med coronasymtom ”från och med nu” kommer att få testa sig kostnadsfritt för smittan. Men sjukvården i Västernorrland står handfallen inför löftet från centralmakten. Beredskapen finns ännu inte.

– Vi har inte personalresurser för att klara den här provtagningen inom den ordinarie hälso- och sjukvården, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Brännström bland annat i klippet här ovan.

Under torsdagen kom regeringen alltså med ett löfte om masstestning av Covid-19. Men det blir inte omedelbart som det lät i går – det kommer att dröja veckor innan Region Västernorrland byggt upp den organisation som krävs.

Redan under fredagen hörde patienter av sig med frågor om den utökade testningen. Men uppdraget är stort – vare sig testkapacitet eller ordinarie personalstyrka kommer att räcka.

Klarnar till veckan

– Vi behöver åtminstone några veckor på oss att förbereda oss, säger Mats Brännström.

Enligt regionledningen ska detaljerna kring det hela börja klarna kommande vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.