Ingeborg Wiksten (L) och övriga partier i alliansen lovar att Sollefteå sjukhus ska läggas ut på entreprenad.

Sjukvården: Valrörelsen redan het

Publicerad

Inga besked om Sollefteå sjukhus men däremot får regionstyrelsen ett krisuppdrag att ta itu med regionens skenande stafettkostnader.

Tisdagens regionfullmäktige blev ett avstamp för valrörelsen i Västernorrland. Tonläget var högt och offensivt från oppositionspartierna medan socialdemokraterna och miljöpartiet befann sig på defensiven.

SIFO-mätningen

Siffrorna från SIFO satte sina spår. Medan socialdemokraterna grubblade över vikande opinionssiffror kände vänstern vind i seglen trots att partiet nu tydligt står ensam bakom kravet att BB och akutkirurgin i Sollefteå ska öppnas på nytt.

– Jag vill uinte spekulera kring vad som kan komma att ske framöver men jag känner en stark medvind för vår politik. Efter valet får vi se vad som sker, säger Lars-Gunnar Hultin (V)

Duckar BB-frågan

Klart är att den borgerliga oppositionen inte går till val på att återöppna BB och akutkirurgin i Sollefteå på nytt. Det står klart sedan alliansen på onsdagen presenterade sitt gemensamma valprogram.

Den borgerliga alliansen lovar däremot att Sollefteå sjukhus ska läggas ut på entreprenad om det blir en borgerlig valseger. De fyra partierna – moderaterna, liberalerna, centern och kristdemokraterna – duckar emellertid när det gäller BB och akutkirurgi. Här finns inget löfte men de fyra partierna inte heller att stängda verksamheter kan komma att öppnas på nytt , men det beror på den framtida entreprenadlösningen och vad det skulle kosta. I praktiken alltså inget besked.

– BB-frågan får entreprenören titta på, jag anser att professionen och den blivande entreprenören ska se vad som är möjligt och bäst, säger Ingeborg Wiksten (L)

Alliansens vallöften

Det här är alliansens vallöften:

* En satsning på primärvården – 100 miljoner extra för att möta förändringarna av sjukvården.

* Förändra den kritiserade länsklinikorganisationen. De lokala cheferna ska komma tillbaka och chefer på lägre nivå i organisationen ska få större befogenheter.

* En särskild satsning på barn och ungdomstandvården.

* En plan för att minska stafettkostnaderna, men några konkreta åtgärder finns inte riktigt. Istället nämner man ökat inflytande och en attraktiv personalpolitik som en lösning. Inhyrd personal kostar idag 444 miljoner. Högst i landet.

Kriskommission

Centerns nytillträdde gruppledare, Jonny Lundin, gick så långt att han föreslog en kriskommission för att komma tillrätta med de skenande kostnaderna och fick oväntat stöd av socialdemokraternas Jan-Olov Häggström.

– Här tycker vi alla lika oavsett partii men jag föreslår att vi istället ger regionsstyrelsen ett särskilt uppdrag att övervaka kostnaderna för inhyrd personal.

Så blev också beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer