Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Thunfors Gruppledare för Sjukvårdspartiet. Och Region Västernorrland fullmäktigesal. Foto: SVT

Sjukvårdspartiet vill bilda politisk majoritet med M, SD och KD

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiet i region Västernorrland bjuder in M, SD och KD till samtal för att bilda en ny politisk majoritet. Tillsammans får partierna 36 mandat vilket räcker för egen majoritet. Men först behöver partierna komma överens, och en av de svåraste frågorna rör Sollefteå sjukhus.

I valet den 11 september blev Sjukvårdspartiet regionvalets stora vinnare och näst största parti med ca 19 procent. Nu vill partiet inleda samtal med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att bilda en ny politisk majoritet.

– Sjukvårdspartiets styrelse gör analysen att det är mycket vi har gemensamt sakpolitiskt med dessa tre partier i ett antal av de viktigaste frågorna, exempelvis personalpolitiken med en stor lönesatsning samt besparingar i den centrala administrationen, säger Robert Thunfors Gruppledare för Sjukvårdspartiet.

Samtidigt har Moderaterna gått till val på att avveckla Sollefteå sjukhus vilket Sjukvårdspartiet inte accepterar, hör Robert Thunfors (SJVP)kommentera detta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet