Allt fler elever i sjuan röker i Timrå kommun. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjundeklassare röker och dricker mer än tidigare

Publicerad

Eleverna i årskurs sju i Timrå kommun röker, dricker och snusar mer än tidigare, visar en undersökning av drogvanor som gjorts i kommunens högstadier.

Enligt undersökningen har andelen sjundeklassare som rökt E-cigaretter ökat med elva procent sedan 2015 och det är också fler som uppger att de har druckit alkohol jämfört med 2016. Allt fler elever åker dessutom bil med berusade förare, enligt de siffror som presenteras på Timrå kommuns hemsida.

Färre dricker i åttan och nian

Resultatet ser något bättre ut i årskurs åtta och nio. Där redovisas en minskad konsumtion av cigaretter, snus och alkohol. E-cigaretter däremot ökar även i de högre årskurserna och liksom användningen av vattenpipa.

Totalt sett har berusningsdrickandet minskat från 15,5 procent till tio procent sedan 2014. Drogvaneundersökningen görs varje år bland Timrå kommuns elever i årskurs sju till nio. Årets enkät har besvarats av 476 av 604 elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.