Anita Öberg, vd för näringslivsbolaget, ska verka för inflyttning i Sundsvall, men väljer själv att vara skriven i Stockholm. Foto: TT, SVT

Ska jobba för inflyttning till Sundsvall – bor själv i Stockholm

Publicerad

Det kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall ska verka för att fler bosätter sig Sundsvall. Själv har dock bolagets vd, Anita Öberg, valt att flytta till Stockholm.

Hon är sedan 2011 chef för Näringslivsbolaget men valde 2016 att bosätta sig på Slåttervallsgatan på norra Djurgården i Stockholm.

– Det finns inget i mitt avtal som säger att jag måste vara skriven i Sundsvall men jag kan förstå om folk har synpunkter på att jag valt att flytta. För mig och min man handlar det helt enkelt om att vi förbereder oss för vår pensionering. Det är i Stockholm våra barn bor, säger Anita Öberg.

Skattefördel i Stockholm

För Anita Öberg som tjänar 87.600 kronor i månaden som chef för näringslivsbolaget får det dock en del ekonomiska konsekvenser. Kommunalskatten skiljer nära fyra kronor mellan Stockholm och Sundsvall vilket innebär att hon på sin lön från Sundsvalls kommun slipper 40.000 kronor i skatt när hon skattar i Stockholm.

SVT: Du tjänar en del på att skatta i Stockholm, eller hur?

– Ja, möjligen. Men det kostar ju en del att resa emellan också, säger Öberg.

Motsägelsefullt

Anita Öberg var under en period chef för Casino Cosmopol i Stockholm. Hon flyttade tillbaka till Sundsvall 2011 för att bli chef för det nybildade kommunala Näringslivsbolaget. I den rollen har hon arbetat för att fler människor ska bosätta sig i Sundsvall. Fler ska verka och bo i Sundsvallsregionen, heter det.

SVT: Är det då inte motsägelsefullt att du själv som högste chef för Näringslivsbolaget då väljer att flytta från kommunen?

– Det är inget olagligt jag gjort utan jag informerade dåvarande kommundirektören Stefan Söderlund om flytten och han hade inget att invända. Det finns inget i mitt anställningsavtal som hindrar att jag bor i en annan kommun, säger hon till SVT.

Styrelsen inte informerad

Däremot visar det sig att Näringslivsbolagets styrelse inte informerats. Anders Hedenius (S) är styrelseordförande:

– Jag vet inget om det här. Att Anita Öberg är bosatt i en annan kommun är en nyhet för mig men jag har inga synpunkter på hennes val så länge det inte skadar Sundsvalls kommun på något sätt, säger Hedenius.

Inte heller oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) har några större invändningar.

– Det är bra om kommunens högsta chefer bor i kommunen, men det är i praktiken svårt att ställa sådana krav, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet