Stämmningen var uppgiven bland de entreprenörer SVT talade med i samband med dagens möte i Viksjö. Fortfarande lyser de utlovade pengarna med sin frånvaro, och för många börjar läget bli desperat. Bygget har legat nere sedan början av oktober.

Skandalbygget i Viksjö – entreprenörer fortfarande utan ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Idag på eftermiddagen hölls ett möte i Folkets Hus i Viksjö – det är entreprenörer kontrakterade för vindkraftsbygget i Viksjö som är upprörda. Trots tidigare löften har de ännu inte fått ut sin betalning, och den totala skulden växer nu snabbt

Bygget av vindkraftsanläggningen på Hästkullen utanför Viksjö har kantats av problem. Sedan början av oktober står arbetet stilla, och de entreprenörer som knutits till projeket förlorar stora pengar under tiden.

Byggherren Nysäter Wind AB har kontrakterat det tysk-spanska företaget Nordex som huvudentreprenör för själva vindkraftsbygget, och de har sin tur vänt sig till en större underentreprenör, Active Works.

Vindkraftparken Hästkullen

Skuldnotan uppges vara 103 miljoner

Pengar har tidigare utlovats till alla de entreprenörer vars maskiner alltså stått stilla i veckor, men de inblandade ansvariga parterna skyller på varandra och pengarna har uteblivit. 

Vid mötet idag fick entreprenörerna uppgiften att den totala skulden nu uppgår till svindlande 103 miljoner kronor.

Senare under tisdagen kommer Nordex hålla ett styrelsemöte för att diskutera den uppkomna situationen, samtidigt som Active Works hotar med rättsliga åtgärder.

Läget tycks alltså vara lika låst som tidigare.

”Läget riktigt kärvt”

Joakim Berglund från Åre var en av de entreprenörer som fanns på plats under dagens möte:

– För mig fattas en halv miljon kronor, och ingen kan ha någon nytta av att jag går i konkurs, säger han.

– Läget börjar bli riktigt kärvt nu, lägger han till.

Joakim Berglund från Åre, en av de entreprenörer som väntat i veckor på betalning

Stämningen är överhuvudtaget uppgiven bland de entreprenörer SVT talar med, och det hela beskrivs som ett ”chicken race” mellan Nordex och underentreprenören Active Works.

Uppfattningen är att Nordex nu försöker göra sig av med det sistnämnda företaget.

Måste komma överens

Sedan tidigare var det tänkt att bygget skulle göra ett uppehåll under jul- och nyårshelgerna, så i dagsläget är det oklart om bygget på Hästkullen kan komma igång innan den fjärde januari.

Förutsättningen är att huvudantagonisterna i det hela, Nordex och Active Works kan komma överens, något som just nu tycks vara oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet