Skanska tar över det krisdrabbade vindkraftbygget i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Skanska tar över bygget av vindkraftparken i Viksjö. På fredagen blev det klart att Skanska tecknat kontrakt med Nordex att bygga klart såväl Hästkullen som Björnlandshöjden.

Beskedet innebär sannolikt en dellösning på den långvariga konflikten i Viksjö. Fortfarande återstår emellertid en rad tvister att lösa efter höstens debacle.

360 miljoner

Efter förhandlingar med totalentreprenören Nordex står det nu klart att Skanska går in i projektet för att bygga den infrastruktur – vägar och fundament – som krävs för att få de 114 vindkraftverken på plats. Ordersumman för Björnlandshöjden är 360 miljoner medan ordersumman för att bygga klart Hästkullen är något lägre.

Kritiserat bolag ute ur bilden

Det kritiserade bolaget Active Works har tidigare haft uppdraget att bygga infrastrukturen i området. Dagens besked innebär att Active Works nu definitivt är ute ur bilden.

Olöst tvist

Tvisten mellan Nordex och Active Works om ersättningen till underentreprenörerna under den gångna tiden är emellertid fortfarande olöst. Båda parterna har vänt sig till skiljenämnd i syfte att hitta en lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet