Först nu, flera veckor sedan rapporten färdigställdes, har kommunen lämnat ut den till SVT Nyheter. Foto: SVT

Skarp kritik mot Näringslivsbolagets ledning – vi har läst rapporten

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen offentliggjordes konsultrapporten om Näringslivsbolaget i Sundsvall och det är skarp kritik som riktas mot bolagets ledning.

Konsultföretaget Human & Heart gör bedömningen att bristen på ordning och reda orsakat en stor del av de konflikter som varit en följetong i media under våren.

Det har saknats tydligt ledarskap, struktur, arbetssätt, regler och ordning och reda, skriver konsulterna i rapporten.  De skriver också att det sannolikt är strukturella brister i bolaget som i kombination med en del oskickliga och olämpliga ageranden ligger till grund för de problem som uppstått.

Kränkningar kan inte styrkas

Samtidigt skriver konsultföretaget att det inte kunnat styrkas att det förekommit kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Däremot har bristen på formalia i Näringslivsbolaget skapat en grogrund för otrygghet, osäkerhet och konflikter mellan människor vilket i sin tur lett till att människor upplevt sig kränkta.

I tisdags blev det klart att Näringslivsbolagets vd, Anita Öberg, lämnar sin post från månadsskiftet. Det blev finalen på en långvarig konflikt som inleddes när tre chefer i bolaget tidigt i våras fick lämna sina arbetsplatser och arbetsbefriades.

En årslön i avgångsvederlag

Två av dessa har återvänt i tjänst medan Anita Öberg nu lämnar bolaget definitivt. Utöver en uppsägningstid på sex månader får hon enligt anställningsavtalet ett avgångsvederlag på ytterligare 12 månadslöner.

Enligt Näringslivsbolagets tidigare styrelseordförande, Anders Hedenius (S), finns också ett tillägg till avtalet som Hedenius emellertid inte vill gå närmare in på.

– Jag förstår att ni ställer frågan men jag kan inte, av respekt för varandra, gå in på överenskommelsen mellan arbetsgivaren och vd:n, sa Anders Hedenius (S) till SVT häromdagen.

Konsultbolag

Konsultföretaget Human & Heart kallades in för att granska Näringslivsbolaget sedan ”visselblåsare” slagit larm om oegentligheter inom Näringslivsbolaget. Deras slutrapport är omfattande på 127 sidor.

För de 450 timmar som konsultföretaget lagt ner på att utreda förhållandena inom Näringslivsbolaget har man fakturerat 844.000 kronor exklusive moms.

Inga kommentarer

SVT har varit i kontakt med Näringlivsbolagets nytillträdde vd, Olof Nyberg och dess styrelseordförande Anneli Rehnfors (C). Vi har även talat med det kommunala moderbolaget Stadsbackens styrelseordförande Åsa Ulander (S). Ingen har velat kommentera rapporten med hänvisning till att de ännu inte hunnit läsa den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet