Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört olyckligt att man rundar kommunfullmäktige på det här sättet, säger Liberalerna i Sundsvalls gruppledare till SVT Västernorrland. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Skarp kritik mot okänd borgen för Torsboda – ”Sitter i en rävsax”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Sundsvall och Timrå ska klubba ett borgensåtagande för Torsbodasatsningen på drygt 165 miljoner. Enligt Liberalerna i Sundsvall har inte alla partier haft insyn i frågan.

– Vi har hamnat i en rävsax, säger Ina Lindström Skandevall (L), som sitter i kommunstyrelsen i Sundsvall.

Nästa kommunfullmäktige i Sundsvall den 24 juni ska ett borgensåtagande om 165 miljoner behandlas – som i så fall skulle delas med Timrå kommun som ska ta beslut i kommunfullmäktige i september.

Men hanteringen får stark kritik från Liberalerna i Sundsvall:

Industrisatsning i Torsboda

– Vi har inte ens hunnit ta ställning än, vi fick det här alldeles nyligen, säger Ina Lindström Skandevall, ledamot i kommunstyrelsens och gruppledare för L i Sundsvall.

”En rävsax”

– Vi känner oss bakbundna eftersom det rör sig om ett borgensavtal som Torsbodabolaget tecknat utan att fråga kommunfullmäktige, och nu står vi här i en rävsax med oklara konsekvenser om vi säger nej, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Säwén (S) säger att borgensåtagandet varit känt i flera månader. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Kan bli betalningsskyldiga

– Det är oerhört olyckligt att man rundar kommunfullmäktige på det här sättet, vi är det högst beslutande organet i kommunen och vi har har haft otroligt lite insyn och möjlighet att påverka en så här viktig fråga, säger Ina Lindström Skandevall (L).

De här miljonerna blir kommunerna skyldiga att betala tillbaka till kinesiska PTL om etableringen inte skulle bli av.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten stod det att kommunerna skulle borga 165 miljoner vardera, men detta är ett gemensamt belopp för Sundsvall och Timrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet