Jan-Olov Olsson och Roger Lundgren har vunnit årets Stora skidspårspris Foto: Jennie Johansson/SVT

Skidspårare prisas i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Jan-Olov Olsson gick i pension 2003 har han spenderat många timmar med att sladda skidspår i Vibyggerå. Nyligen vann han och kollegan Roger Lundgren årets Stora skidspårspris.

Det var 70 nominerade skidspårare i hela landet men inga spårade så fint som Jan-Olov och Roger i Vibyggerå enligt juryn. På söndag, i samband med Vasaloppets prisutdelning i Mora kommer även de att få ta emot pris.

– Det här är ett gehör för det arbete som vi lägger ner. Visserligen träffar jag skidåkare som gör tummen upp varje gång som jag är ute men nu kanske man kan få lite hjälp av en ny generation som kan ställa upp efter oss gamlingar, säger Jan-Olov Olsson.

”Kul men oväntat”

Roger är den som håller ordning på och servar maskinen som Jan-Olov sladdar spåren med. Han ser fram emot att åka till Mora i helgen.

– Ja det var jättekul och oväntat. Det var ju 70 nominerade tror jag så det ska bli kul att åka till Mora och ta emot priset, säger Roger Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.