Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Räddningstjänsten

Skogsbranden vid länsgränsen i Ånge kommun under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand härjade under måndagskvällen och natten till tisdag i Ånge kommun på länsgränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Branden spred sig över 6 hektar innan räddningstjänsten kunde få kontroll över situationen, bland annat med hjälp av helikoptrar som vattenbombade.

Larmet kom vid 18.30 på måndagskvällen, då det siktats rökpelare från Lokberget i Ånge kommun, nära länsgränsen mot Jämtland.

Det avlägsna läget försvårade för räddningstjänsten att komma snabbt på plats – och branden spred sig raskt i den svåra terrängen.

Helikoptrar kallades in

Initiala bedömningen var att det är cirka 2,5 hektar som brann – en siffra som vid 22-tiden under måndagskvällen hade höjts till 3,5 hektar och senare under natten nästan fördubblats till 6 hektar.

Foto: Räddningstjänsten

Då var även två helikoptrar på plats för att vattenbomba för att få kontroll på branden.

Branden inringad tisdag men fortsatt oroligt

Räddningstjänsten har fortsatt att jobba intensivt under natten men vid 02-tiden hade vattenbombningen upphört och branden var inringad, men släckningsarbetet och bevakning fortsätter i dag under tisdagen.

– Vi har fortfarande fyra styrkor på platsen och branden är under kontroll men det brinner fortfarande i utkanterna och det är dåliga förutsättningar, säger Lars Krantz, inre befäl på räddningstjänsten Medelpad.

Vädret ställer till med dåliga förutsättningar.

– Det blåser upp emot 15 meter i sekunden och det är otroligt torrt,  så nu är det bara att hålla tummarna, fortsätter han.

Under onsdagsmorgonen meddelar räddningstjänstens inre befäl, André Vadell, att skogsbränderna i länet är under kontroll men att bevakningsarbete fortsätter i samråd med Jämtlands räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.