Foto: Google Earth & SVT Design

Skogsbrand vid Vivstaberget utanför Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades på onsdagskvällen om en skogsbrand vid Vivstaberget, strax sydväst om Sundsvall.

Efter ett åskoväder i området kom flera larm om skogsbränder in under onsdagskvällen. Flera larm gick inte att spåra till någon brand.

– Folk har sett rök på alla möjliga platser, men vi har inte hittat på någon brand. Förrän nu, säger Thomas Hansson, inre befäl, räddningstjänsten i Västernorrland, vid 21.25-tiden.

Från Vivstaberget en mil sydväst om Sundsvall fick räddningstjänsten in drönarfotograferade bilder från en privatperson, där det syntes rökpelare från skogen. Det bedömdes vara en mindre skogsbrand.

Svår terräng

Branden på Vivstaberget startade troligen av ett blixtnedslag och på grund av den bergiga terrängen hade räddningstjänsten svårt att ta sig fram.

– Det är en liten brand men brandplatsen ligger dumt till och det var besvärligt för personalen att dra fram slang, berättar Göran Sundqvist som är inre befäl vid Räddningstjänsten Medelpad.

– Vi kom fram med bandvagn och släckte av det mesta och begärde helikopterhjälp. Men på grund av vädret kunde inte helikoptern flyga så den kommer nu på morgonen, fortsätter Göran Sundqvist.

Helikoptern ska även hjälpa till att släcka en mindre skogsbrand i Viksjötrakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.