Sollefteås skolchef har fått sluta med omedelbar verkan.

Kritik mot tre skolor i länet

Publicerad

Sveriges lärares riksförbund har jämfört 128 skolor i Sverige och hittat stora skillnader. Tre skolor i länet sägs vara särskilt utsatta.

Enligt skollagen ska skolan vara likvärdig oavsett var i landet den finns och oavsett vilka elever som går där. Det är en vision som sedan nittiotalet skolväsendet fått allt svårare att leva upp till.

128 utsatta skolor

Lärarnas riksförbund har undersökt totalt 128 högstadieskolor i landet. Skolor som under förra året fått kritik av Skolverket i någon form. Det har handlat om lärare och elever som i vissa fall vittnat om en kaosartad skolmiljö med bråk, slagsmål, kränkningar och vandalisering bland mycket annat.

Tre från länet

Tre skolor från Västernorrland nämns i lärarförbundets rapport. Det är Vallaskolan i Sollefteå, Junsele skola och Hagaskolan i Sundsvall. Stora klasser och brist på lärare är andra punkter som tas upp i rapporten.

Lärarnas riksförbund har fem förslag på åtgärder som förbundet anser omedelbart bör genomföras:

  • Genomför skolkommissionens förslag om ökat statligt ansvar för skolans finansiering.
  • Det statliga stödet behöver komma närmare skolan.
  • Satsa särskilt på fler speciallärare.
  • Huvudmännen för de granskande skolorna måste omedelbart sätta in åtgärder som minskar klasstorlekarna
  • Renodla läraryrket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.