Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Distansundervisning ställer högre krav på eleverna

Skolchefen i Sundsvall: ”Målet är betyg och examen men det finns utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen stänger gymnasieskolorna enligt regeringens rekommendation. – Eleverna ska ta med material hem och ställa in sig på att undervisningen kommer att pågå i annan form, säger skoldirektören i Sundsvall Urban Åström till SVT.

Beskedet kom under onsdagsförmiddagen och snabbt kallade kommunerna ihop till möte med sina respektive verksamhetschefer. Scenariet har funnits med som ett tänkbart i planeringen en tid och kommunerna har hunnit förbereda sig.

– Det här innebär inte att det infaller någon form av lovverksamhet. Vi fortsätter med undervisningen och målet är förstås att eleverna ska nå goda resultat och de ska ha betyg och examen, säger Urban Åström skoldirektören i Sundsvall.

Annan lösning i Örnsköldsvik

Samtliga kommuner i länet meddelar att gymnasieskolorna stänger i morgon. Örnsköldsviks kommun väljer en lite annorlunda väg: Från och med i morgon onsdag gäller distansstudier för eleverna i årskurs ett och två. Däremot inte för avgångseleverna.

– Vi är angelägna om att sistaårseleverna i så stor utsträckning som möjligt ska kunna fullgöra sin utbildning för att på bästa sätt klara sin skolgång, säger Kristina Rastbäck, skolchef i Örnsköldsviks kommun.

Sundsvall undantar gymnasiesärskolan

I Sundsvall gäller stängningen inte gymnasiesärskolan. Där håller man på med en plan för att införa distansundervisning nästa vecka. På övriga gymnasieskolor gäller distansundervisning från onsdag.

All personal ska följa sina ordinarie arbetstider på plats på skolan om inget annat är bestämt med respektive chef.

Teknik och personalresurser finns

På Sundsvalls kommuns gymnasium finns 2300 elever och samtliga har tillgång till bärbara datorer. Urban Åström säger att de tekniska möjligheterna är goda och att personalen kommer att fixa den utmanande upgiften.

Skoldirektören i Sundsvall Urban Åström

– Min bedömning är att det finns kompetens hos både ledningen och personalen på gymnasiet att hantera det här så att det blir bra för eleverna.

Förbereder grundskolestängning

Kommunen förbereder sig också för att det inom kort kan komma besked om att även grundskolorna kommer att stänga.

– Vi har börjat jobba med handlingsplaner för grundskolan också. Verksamhetscheferna för grundskolan har suttit i två dagar nu och tittat på hur vi kan jobba om vi skulle hamna i den situationen, säger Urban Åström.

Svår utmaning

Han säger att förutsättningarna är goda att genomföra distansundervisning men att det ställer särskilda krav på eleverna.

– Vi har aldrig varit i den här situationen tidigare. Men om jag ska tänka på utmaningar så tror jag att det handlar om att motivera eleverna. Sedan fyller ju skolan en viktig social funktion så det blir ett avbräck det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet