Skoldirektör Urban Åström om kommunens åtgärder sedan brottsmisstankarna mot en tidigare anställda blivit kända. Foto: Anna Beijron/SVT

Skoldirektören i Sundsvall: ”Personen har ett prickfritt förflutet”

Uppdaterad
Publicerad

Skoldirektören i Sundsvall Urban Åström säger att kommunen gjort nödvändiga bakgrundskontroller av den person som nu är åtalad för sexuella övergrepp på barn. Mannen har i flera år jobbat på en skola i kommunen och slutade på egen begäran i fjol.

– Det är svårt att skydda verksamheten en sådan här gång när det är personer som har ett prickfritt förflutet och sköter sig bra, säger skoldirektör Urban Åström.

Han berättar att kommunen kontrollerat utdrag ur belastningsregistret och tagit referenser.

Mönstret känns igen

– Personen i fråga är ju inte dömd men generellt kan man säga att det här känns igen: man bygger upp ett förtroende mot både vuxna och barn för att sedan kunna nyttja situationen till brottsliga ändamål och det är beklagligt.

Den åtalade slutade på egen begäran i kommunen dagen efter den anmälda våldtäkten ska ha ägt rum. Enligt Urban Åström har mannen också arbetat på en friskola i Sundsvall.

Vad har man gjort på den skola där mannen jobbade? – hör i klippet 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.