Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sundsvalls skoldirektör Urban Åström får lämna sin tjänst. Hör ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Lisa Tynnemark (S) motivera sitt beslut att säga upp honom. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skoldirektören i Sundsvalls kommun får sluta: ”Förtroendet inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skoldirektören i Sundsvalls kommun, Urban Åström får lämna sin tjänst. Det meddelar Sundsvalls kommun via sin hemsida under onsdagen. Orsaken uppges vara bristande förtroende.

– Urban har gjort flera bra insatser för skolverksamheten i Sundsvall men har inte i tillräcklig omfattning lyckats ena och samla förvaltningen i svåra processer, säger Lisa Tynnemark (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden på kommunens hemsida.

Urban Åström lämnar uppdraget som skoldirektör omgående och rekrytering av en ny person på posten påbörjas direkt.

”Har brustit”

Det är ordföranden i nämnden, Lisa Tynnemark (S) som fattat beslutet att skilja Urban Åström från tjänsten.

– Jag har funderat tag. Det handlar inte om någon enskild händelse eller oegentlighet utan en helhetsbedömning, jobbet som skoldirektör är komplext och svårt och innebär att man ska hålla ihop svåra processer. Där tycker jag att han brustit, säger hon till SVT.

”Vad som sagts stannar mellan oss”

Urban Åström svarar via mail att han inte tänker lämna några muntliga kommentarer och att han nöjer sig med följande uttalande:

”Barn och utbildningsnämndens ordförande Lisa Tynnemark och jag har haft ett samtal. Vad som sagts där stannar mellan oss.”

– En av de viktigaste uppgifterna framåt är att stärka bilden av den kommunala skolan, och i det arbetet behövs ett nytt ledarskap för förvaltningen, säger Lisa Tynnemark (S).

Urban Åström har en uppsägningstid på sex månader och får sex månaders avgångsvederlag. Hans månadslön är 90 850 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer