Karin Höglund känner sig orolig för undervisning på plats. Hör henne berätta i spelaren ovan. Foto: Marcus Lindström / SVT

Hög smittspridning bland unga – Ö-vikselever kritiska till öppet gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har smittspridningen i Örnsköldsvik varit en av de högsta i länet, och en tredjedel av alla nya smittade är barn och ungdomar.

Efter påsklovet kommer ytterligare en årskurs att hållas hemma från gymnasiet – men nu riktar elever kritik mot att inte alla årskurser ges möjlighet till distansundervisning.

Det var inför sportlovet som eleverna Karin Höglund och Paulina Fahlberg startade en namninsamling för att hålla de kommunala gymnasieskolorna stängda i Örnsköldsvik. Trots att över 200 elever skrev upp sig på listan valde skolledningen att bedriva viss undervisning på plats.

Sedan sportlovet har smittspridningen ökat allt mer i Örnsköldsvik, och enligt länsstyrelsen är just nu barn och ungdomar bland de mest drabbade. Karin Höglund känner sig orolig för situationen när skolan öppnar igen efter påsklovet.

– Jag känner att jag inte alls vill komma tillbaka, jag känner mig rädd att bli sjuk eller smitta andra i min närhet, säger hon.

Ökad distansundervisning

Inför nästa vecka har Örnsköldsviks kommun bestämt att ytterligare en årskurs kommer att undervisas hemifrån. Det innebär att enbart treorna i normalfallet kommer befinna sig i gymnasieskolorna.

Hur känner du för det?

– Det är bättre än att ha två årskurser inne. Men samtidigt är jag och många andra rädda, med tanke på att folk kan ha varit ute och rest igen.

– Jag tycker vår namninsamling har blivit totalignorerad. Jag är ganska frustrerad och besviken, säger Karin Höglund.

”Vi har 1800 elever att lyssna på”

Andreas K Johansson är verksamhetschef för gymnasieskolan. Han säger att kommunen försökt lyssna på eleverna, men att de som skrivit upp sig på listan enbart utgör en liten del av det totala antalet elever.

– Vi lyssnar och har lyssnat på väldigt många av våra elever. Men vi har 1800 elever och vi måste väga in alla, säger han.

Från den 1 april rekommenderar inte längre Folkhälsomyndigheten gymnasieskolor att bedriva distansundervisning. Andreas K Johansson säger att kommunen lyssnar på smittskyddet i regionen och att nya beslut kan komma att tas – om situationen kräver det.

– Vi går efter de rekommendationer som vi får från regionens smittskydd och utifrån det tar vi beslut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.